пʼятницю, 22 червня 2018 р.

" Так починалася війна"


День скорботи і пам'яті: в Україні згадують про жертви Другої світової війни


Кількість загиблих українців учені оцінюють в 8-10 мільйонів чоловік
В Україні сьогодні День скорботи і вшанування пам'яті жертв Другої світової війни – 22 червня 1941 року стався напад нацистської Німеччини на СРСР, що призвело до найкровопролитного етапу війни в історії людства.
 День пам'яті було запроваджено в Україні указом президента Леоніда Кучми від 17 листопада 2000 року. Його метою було названо "всенародне вшанування пам'яті синів і дочок українського народу, полеглих під час Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років, їх подвигу та жертовності".
 Варто зазначити, що через 77 років після початку масштабних бойових дій вченим так і не вдалося встановити єдину цифру загальних втрат як СРСР, так і України. Однак, незважаючи на відмінність цифр, вони вражають своїми масштабами. У лютому 2017 року в Росії були оприлюднені нові дані про втрати СРСР, засновані на розсекречених документах Міністерства оборони Росії. Згідно з цими документами, загальна кількість жертв війни становить 41 мільйон 979 тисяч осіб, однак і ці дані лише приблизні. Водночас прямі людські втрати України вчені оцінюють у 8-10 мільйонів загиблих, з них 3,5-4 млн українців загинули в лавах Червоної армії. Під час війни було зруйновано і спалено 714 міст і селищ міського типу, понад 28 тис. сіл, понад 16 тис. промислових підприємств, майже 33 тис. шкіл та інших навчальних закладів. Без житла залишилися понад 10 млн осіб.
 В бібліотеці до цієї скорботної дати підготовлена виставка книг: " Так починалася війна".

Немає коментарів:

Дописати коментар